Dit zijn de Supermatic’s van Nidecker waar ze vier jaar aan hebben gewerkt. Of dat zijn vruchten heeft afgeworpen? Dat zie je in deze video.
De Supermatic’s zijn universele step in bindingen, net als de bindingen van CLEW. Toch maakt Nidecker wel echt gebruik van een hele andere techniek, met één groot voordeel. Maar daarover later meer.
Op het eerste gezicht hebben de bindingen wel wat weg van de bindingen van FLOW. En dat is ook niet zo gek gezien zij onderdeel zijn van de Nidecker-groep. Toch zijn deze bindingen echt daadwerkelijk anders.
Je kan de bindingen op twee manieren gebruiken: op de reguliere manier door de straps open te maken en weer dicht te maken. Of middels de drop-in techniek zoals Nidecker dat noemt.
De drop-in techniek van Nidecker gaat als volg te werk. Je duwt deze hendel in en trekt tegelijkertijd aan de highback. Daarmee komt de highback naar achteren en komt er een plateautje omhoog waar je hak op kan staan. Maar ook niet onbelangrijk is dat de ruimte van de straps vergroot wordt doordat deze naar buiten wordt geduwd. Op het moment dat je weer wil instappen zet je je schoen in de binding, duw je je hak neer en op die manier zit hij vast.
Om het instappen makkelijker te maken heeft Nidecker ook op twee/derde van het voetbed een plastic zool gemaakt. En zit er een roller zodat je begeleid wordt bij het instappen.
We hebben de bindingen in van allerlei condities getest van goed geprepareerde pistes tot diepe poeder. En eigenlijk stelden ze nooit teleur. Slechts op enkele momenten hadden we last van wat drukpunten hier bij de bovenste strap. En alleen op de voorste voet. Maar daar buiten om waren ze erg prettig.
De bindingen zijn minder stijf dan de bindingen van CLEW en toch voelen ze responsiever aan. Dat komt waarschijnlijk onder andere door de Forward Lean Adjustment die een stuk groter bereik heeft. En daarnaast ook wel fijn is gewoon af te stellen zonder dat je een schroevendraaier nodig hebt. Is dit dan het grote voordeel waar we het over hadden? Nee, zeker niet. Maar dit is wel een voordeel.
De bindingen hebben een goede demping bij het landen van sprongetjes en de instelbaarheid van je stance laat niets te wensen over.
Zijn dit dan de perfecte bindingen? Nou nee, we hebben zeker ook een aantal punten waar we ons aan ergeren!
Allereerst het uitstappen. Deze hendel moet je indrukken, maar intuïtief is het veel logischer om eraan te moeten trekken. De combinatie van het feit dat je hier moet duwen en je been eruit moet trekken is dan ook niet heel prettig. En zeker op iets steilere stukken merk je dan ook wel dat je een beetje uit balans raakt en wat moeilijk uit de binding kan stappen.
Daarnaast zit deze hendel aan de binnenzijde. Waar wij hem liever aan de buitenzijde zouden zien, omdat je nou eenmaal flexibeler bent om zo te leunen dan naar de binnenkant. Maar nog liever zouden wij de hendel aan de achterkant van de highback zien, zodat je helemaal niet zo ver hoeft te bukken.
Een ander nadeel is na het uithalen van je voet dat de highback horizontaal komt te liggen. En dit is echt super irritant met het steppen. Dus je moet een extra stap nemen om deze weer terug te duwen, hetzelfde geldt ook voor wanneer je de lift in gaat. En dat is dus een extra stap om hem terug te duwen en vervolgens als je de lift weer uit bent en wil instappen hem weer naar achter te trekken. Met wat oefenen lukt het je uiteindelijk wel om dit gewoon met je voet te doen en ook met je voet weer terug te stappen maar het blijft toch irritant.
Als laatste willen we benoemen dat de bindingen nogal aan de grote en zware kant zijn Maar dat is nou eenmaal inherent aan universele step-in bindingen.
Moet je de bindingen dan maar links laten liggen? Wat ons betreft niet! Ze zijn van hele goede kwaliteit voelen stevig aan en zitten erg lekker. Daarnaast hebben ze één heel groot voordeel en dat is dat je ze maar eenmalig hoeft in te stellen. Je stelt eenmalig de bindingen goed in. De straps en zet dan de rachets op slot en de rest van de week hoef je nooit meer te zitten!
Wat wij verder ook erg prettig vonden werken is het locking mechanisme van deze bindingen. Die werken als een soort ratel en zelfs als je veel sneeuw en ijs tussen je schoenen hebt en je bindingen werken deze heel erg goed. En ten aanzien van de CLEW bindingen bijvoorbeeld zit ze eigenlijk gelijk goed strak. en geeft het een veel veiliger en prettiger gevoel.
Conclusie: voor de echte beginners zijn deze bindingen misschien net iets te responsief. En het prijskaartje van €449 is ook wel aan de hoge kant.
Maar voor wie zijn deze bindingen dan wel? Voor de mensen die heel vaak snowboarden, geen zin meer hebben om te zitten én echt goed vast willen zitten en een responsieve binding willen hebben.
Zijn de Supermatics voor jou net wat te duur, maar wil je wel heel graag step in bindingen? Bekijk dan eens onze review van de CLEW step in bindingen. Link in de beschrijving.
Vond je dit een goede video? Like en subscribe en tot de volgende keer!