Welke bindingen voor jouw niveau?
Als beginner ga je het meest plezier hebben van vergevingsgezinde bindingen die je leerproces ondersteunen, terwijl je als gevorderde bindingen wil met maximale performance. Ontdek wat voor soort bindingen passen bij jouw niveau.

Snowboardbindingen voor beginners
Snowboardbindingen voor beginners zijn flexibel. Hierdoor ontstaat er vertraging tussen je beweging en de actie van het snowboard. Het grote voordeel hiervan is dat je makkelijker kunt corrigeren. Wel zo fijn als je nog zoekende bent naar de juiste techniek!
Omdat je als beginner meer valt en daardoor meer contact met sneeuw hebt, is de step-in binding een populaire keuze. Met deze bindingen kun je makkelijker staand instappen. Uit je eerste bindingen groei je waarschijnlijk het snelst, dus een betaalbare (tweedehands) set is aan te raden.
Snowboardbindingen voor gevorderden
Behalve voor freestylers en snowboarders die echt het speelse willen opzoeken, zijn voor gevorderde snowboarders medium tot stijve bindingen een logische keuze. Door de hoge respons kun je bochten snel inzetten en heb je meer controle als je op hogere snelheid of off-piste rijdt. Maar waar jij uiteindelijk echt het meeste plezier uithaalt, is erg afhankelijk van je rijstijl. Wat wel voor alle gevorderde snowboardbindingen geldt: je waarschijnlijk langere tijd met deze bindingen doet, is een wat duurdere binding de investering waard.
Welke bindingen passen bij jouw rijstijl?
Wil je op ieder terrein lekker meekomen, dan word je blijer van een ander soort snowboardbinding dan wanneer je vooral off-piste te vinden bent. Hetzelfde geldt voor freestylers. Ontdek de eigenschappen die passen bij jouw rijstijl.

All-mountain bindingen
Van vers geprepareerde piste tot poeder en het park: een all-mountain binding komt op ieder terrein mee. De typische all-mountain binding heeft medium flex. Dit geeft je voldoende controle om comfortabel op hogere snelheid te snowboarden, maar geeft ook genoeg mee om een rail in het park te pakken.
➜ All-mountain binding voor beginnende dames: Union Juliet
➜ All-mountain binding voor beginnende heren: Bent Metal Bolt
➜ All-mountain binding voor gevorderde dames: Burton Lexa
➜ All-mountain binding voor gevorderde heren: Union Force
Freestyle bindingen
Flexibiliteit is voor freestyle bindingen het sleutelwoord. Een freestyle binding met soft flex zorgt ervoor dat je je tricks - zoals presses en grabs - met zo weinig mogelijk weerstand kunt uitvoeren. Ze zijn vaak lichter van gewicht. En als je landt, geven deze bindingen je de mogelijkheid om bij te sturen. Wat bij de landing ook helpt, is dat freestyle bindingen vaak meer demping in het voetbed hebben.
➜ Freestyle binding voor dames: Bataleon Donna
➜ Freestyle binding voor heren: K2 Edition
Freeride bindingen
Als je de backcountry ingaat, wil je controle hebben. Daarom zijn freeride bindingen stijf. Deze bindingen hebben een snelle reactietijd: zodra je beweegt, beweegt je snowboard mee. Freeride bindingen hebben vaak een hogere highback en bredere straps, waardoor je meer ondersteuning en comfort bij langere tochten hebt.
➜ Freeride binding voor dames: Flow Omni
➜ Freeride binding voor heren: Jones Mercury
Carve bindingen
Bindingen die zich goed lenen voor het carven, zijn (medium) stijf. Hiermee kun je je bochten snel inzetten en behoud je ook op hogere snelheid controle. Ook is het fijn om de highback in verschillende standen te kunnen verstellen (forward lean).
➜ Stijve carve binding voor dames: Bent Metal Stylist
➜ Stijve carve binding voor heren: Jones Orion
De anatomie van snowboardbindingen
In deze sectie lees je uit welke onderdelen een snowboardbinding bestaat en waar ieder onderdeel invloed op heeft. Ook het verschil tussen bindingen voor mannen, vrouwen en kinderen wordt hier uitgelegd.


Highback
Aan de achterzijde van een snowboardbinding vind je de highback: een opstaand onderdeel dat steun geeft aan je enkels en kuiten. Voor de hoogte geldt: hoe korter, hoe meer flexibiliteit. Een freestyler zal daarom eerder voor bindingen met een kortere, flexibele highback kiezen. Een alpine boarder wil juist controle, daar passen bindings met hogere, stijvere highbacks beter bij. Bij de meeste bindingen kun je de highback naar voren of achteren verstellen. Dit noem je de forward lean en zorgt voor betere prestaties en/of meer comfort.
Heelcup
De heelcup ondersteunt de achterkant van je voet. Het zorgt ervoor dat je voet niet uit de binding glijdt. De meeste heelcups van duurdere bindingen zijn gemaakt van lichtgewicht, hoogwaardig polycarbonaat. Bij goedkopere bindingen vind je vaak zwaarder metaal.
Voetbed
Het voetbed van een snowboardbinding is het deel waar je je schoen op zet. Voetbedden verschillen vooral in demping. Een freestyle binding moet de ‘klap’ van een landing goed op kunnen vangen en dempt daarom meer.
Disk
De disk zit onder je voetbed. Het verbindt de binding met het snowboard en je bepaalt ermee onder welke hoek je bindingen op je snowboard staan.
Het meest gangbaar is het 2x4 systeem. Een snowboard heeft onder iedere binding 2 rijen van 6 schroefgaten, waarbij de gaten 2 cm uit elkaar liggen. Hierdoor kun je zowel 4x4 als 2x4 (mini disks) op snowboards met dit systeem monteren.
Het 4x4 systeem heeft onder iedere binding 2 rijen van 3 tot 4 schroefgaten. Hierbij liggen de schroefgaten verder uit elkaar, namelijk 4 cm. Op dit systeem passen alleen 4x4 disks.
Bij het channel systeem monteer je de disk niet in schroefgaten, maar in een ‘gleuf’. 4x4 disks zijn ook geschikt voor het channel systeem.
Bij de meeste bindingen krijg je disks met meerdere bevestigingsopties of worden verschillende disks geleverd. In alle gevallen monteer je de disk (en dus je bindingen) met schroeven aan je snowboard.
Straps
Je voet wordt in de binding vastgezet door middel van straps (Burton step-on bindingen uitgezonderd). Dit zijn ‘bandjes’ die over je voeten heengaan. De strap maak je trapsgewijs vast met een ratel. Hierdoor heb je invloed op de pasvorm. Straps kunnen verschillen in breedte en padding. Daarnaast heeft de strap die over de voet heen gaat vaak meer padding dan de ‘toe strap’.
Straps zijn van kunststof en hebben door alle druk en weersomstandigheden veel te verduren. Het is één van de onderdelen die het als eerste begeeft.
Snowboardbindingen voor mannen, vrouwen en kinderen
Het grootste verschil tussen mannen- en vrouwensnowboardbindingen is gebaseerd op het verschil in lichaamsbouw. De kuiten van vrouwen zitten doorgaans lager dan bij mannen. Een (te) hoge highback is voor vrouwen onnodig. Sterker nog: het kan behoorlijk in de weg zitten. Dat is waarom vrouwen bindingen vaak een lagere highback hebben.
Ook is er een verschil in de breedte van de voet. Veel vrouwen hebben smallere voeten. Een te brede binding kan ervoor zorgen dat je tegengehouden wordt in je prestaties. De energie wordt dan niet goed overgedragen richting je snowboard. Voor vrouwen worden bindingen daarom soms smaller gemaakt. Andersom kan een te brede (mannen)voet in een smallere (vrouwen)binding behoorlijk oncomfortabel zijn.
Ook voor kinderen worden er snowboardbindingen ontworpen. Om de laagzittende kuiten goed te ondersteunen, hebben deze bindingen een lagere highback. De bindingen zijn smal, zodat de voeten goed ondersteund worden. Ook zie je bij deze bindingen soms maar één strap. Hiermee kunnen kinderen zichzelf makkelijker in- en uitstrappen.
Instapsystemen
Je kunt een snowboardbinding op verschillende manieren instappen en vastmaken. Lees in deze sectie over de verschillende instapsystemen.

Strap bindingen
Strap bindingen zijn veruit de meest verkochte soort. Deze bindingen draag je met softboots en bevestig je met de baseplate aan het snowboard. Er zijn varianten met twee of drie straps. Waar snowboardbindingen met twee straps meer bewegingsruimte geven, zorgen 3 straps juist voor meer controle. Doordat je de straps trapsgewijs kunt vastmaken, is het mogelijk om de bindingen precies zo in te stellen als jij wilt.
Hybride bindingen
Hybride bindingen zijn de middenweg tussen strap bindingen en step-in bindingen. Er is één groot verschil met strap bindingen: er zijn minder handelingen nodig om weg te kunnen rijden.
Het meest bekend zijn de bindingen van het merk Flow. Je klapt de highback open, schuift je voet in de binding en sluit de binding door de highback dicht te klappen.
In seizoen 2025/2026 komen vier merken met bindingen op de markt die een nieuw systeem hebben: FASE. Deze bindingen hebben twee straps, maar dankzij het in- en uitstapsysteem hoef je er steeds maar eentje dicht te doen.
Step-on en step-in bindingen
Bij step-on of step-in bindingen bevestig je je snowboardschoenen door middel van een kliksysteem. Je drukt de schoen in de binding en zit vast. Met een ‘hendeltje’ of op een andere manier klik je jezelf los. Het voordeel is duidelijk: met deze bindingen ben je binnen een paar seconden klaar om de berg af te planken (óf om een Aperol Spritz aan de bar te bestellen). Anderzijds moet je er met deze bindingen wel rekening mee houden dat sommige modellen minder steun en controle bieden.
Er zijn verschillende merken die step-in of step-on bindingen aanbieden, waaronder Burton, Nidecker, K2 en CLEW. Ieder systeem werkt anders. De step-on bindingen van Burton en K2 hebben bijvoorbeeld geen straps en vereisen speciale schoenen. Bij CLEW bindingen kun je de highback losmaken van de baseplate. Nidecker Supermatics bestaan juist uit één geheel. Beide zijn met (bijna) alle softboots compatibel.
Snowboardbindingen kopen
Ben je er klaar voor om snowboardbindingen te kopen? We hebben onze favoriete fysieke en online shops voor je opgesomd.

Fysieke winkels voor snowboardbindingen
Down Town - Den bosch (NL)
Burnside - Deventer (NL)
Stoked Boardshop - Halle (BE)