Eigenschappen van snowboardschoenen
Er zijn tientallen soorten snowboardschoenen. We nemen je mee in de belangrijkste eigenschappen: de vormbaarheid van de binnenschoen, de stijfheid, demping van de zool en het vetersysteem.
Vormbaarheid van de binnenschoen (liner)
In je snowboardschoenen zitten zachtere binnenschoenen. Dit noem je liners. Ze zorgen ervoor dat je voeten lekker warm blijven en dat je niet alle kanten opschuift. Er zijn drie typen liners:
Niet vormbare liners
De naam zegt het al een beetje: deze liners vormen zichzelf niet blijvend naar je voeten. Niet vormbare liners bestaan uit foam dat alleen tijdens het gebruik in model wordt gedrukt.
Thermo vormbare liners
Thermo vormbare liners vormen zich blijvend naar de vorm van je voeten. Als je de schoenen aanhebt, vormt de binnenschoen zich naar je voeten door de vrijkomende warmte
Custom vormbare liners
Custom vormbare liners kunnen naar je voeten gevormd worden voordat je je snowboardschoenen gebruikt. Door ze te verwarmen (heat molden) en de schoenen direct daarna voor 10-15 minuten aan te doen, vormt het zich naar je voeten. Ze vormen ook bij gebruik.
Daarnaast kunnen binnenschoenen van elkaar verschillen in dikte, warmte en stevigheid. Een stevige custom vormbare liner kan bijvoorbeeld meer ondersteuning en een betere pasvorm hebben dan een dunne variant met foam.
De flexibiliteit of stijfheid
De ‘flex’ of ‘stijfheid’ van een snowboardschoen geeft aan in hoeverre de schoen flexibel/meebuigend is. We noemen dit flex. De meeste merken laten dit zien in een schaal van 1 tot 10. Hierbij is 1 heel flexibel en 10 heel stug. Er zijn grofweg drie niveaus:
Soft (flex 1-4)
Snowboardschoenen met een soft flex zijn de meest flexibele variant. Door de buigzaamheid is de reactietijd (de tijd tussen jouw beweging en de reactie van je snowboard) langer. Ideaal voor beginners. Daarnaast maken zachtere schoenen het makkelijker om te landen van een trick.
Medium (flex 4-7)
Medium flex boots geven meer ondersteuning dan soft boots, wat snowboarden op hogere snelheid of in de poeder makkelijker maakt. Dit wordt door veel gevorderde snowboarders gewaardeerd.
Stijf (flex 7-10)
Stijve boots zorgen voor meer controle. Die controle heb je nodig als je met volle snelheid van de berg af snowboard, off-piste gaat of diep carved, bijvoorbeeld.
De zool van snowboardschoenen
Ook de zool van een snowboardschoen heeft invloed op je comfort en prestaties. Je kunt voorstellen dat je na een sprong(etje) lekkerder landt als een zool goede demping geeft. Die demping is dan ook een belangrijke eigenschap en kan ontstaan door luchtdemping, foam of andere materialen.
Het vetersysteem
Je kunt snowboardschoenen op verschillende manieren sluiten. Dit noem je het vetersysteem. Het ene systeem vereist meer kracht en/of handelingen dan het ander. Doordat je met sommige vetersystemen meer grip hebt op hoe strak een deel van je schoen zit, heeft het vetersysteem ook invloed op je pasvorm. Dit zijn de vetersystemen:
Veters
De naam zegt het al: deze snowboardschoenen hebben veters. Dat is een systeem zoals je kent van je eigen sneakers, waarbij je de veters letterlijk dichtknoopt. Sommige schoenen hebben als extra sluitsysteem ook klittenband dat aan de bovenzijde over de veters heengaat.
BOA
Het BOA-systeem ken je misschien wel van de snowboardschoenen met draaiknop aan de voorkant. De veter - van textiel of staaldraad - wordt door deze knop heen geleid. Als je op de knop drukt en eraan draait, span je het staaldraad. Trek je de knop uit, dan gaan je veters los.
Er zijn ook snowboardboots te vinden met twee BOA-knoppen: dual BOA. De ene knop bedient het onderste deel staaldraad, de andere knop het bovenste deel. Doordat je deze delen onafhankelijk van elkaar bedient, heb je meer invloed op de pasvorm.
Speed lace
Het speed lacing systeem heeft een sluitmechanisme. Dit zit - afhankelijk van het merk - aan de voorzijde of aan beide zijdes (met clipjes) van de schoen. Je trekt aan lussen of veters om je schoen strak te krijgen. Wil je de veters losmaken, dan trek je de lussen naar voren of doe je de clipjes open.
Hybride vetersysteem
Er zijn een paar merken die snowboardschoenen aanbieden met een combinatie van bijvoorbeeld BOA en veters. Dit noemen we een hybride vetersysteem.
Snowboardschoenmaten
De maat van je snowboardschoenen is superbelangrijk voor een goede fit. Te krappe of ruime schoenen zorgen voor discomfort of zelfs pijn.
De maten van snowboardschoenen
Snowboardschoenen worden verkocht in US of Mondipoint (cm) maten. Dit is gebaseerd op de lengte van de voet, gemeten van het uiterste puntje van de langste teen tot het uiterste puntje van de hak. Wat veel mensen niet weten, is dat de breedte van de schoen minstens zo belangrijk is. Vaak zijn vrouwen- en kinderschoenen wat smaller. Ook heeft ieder merk zijn eigen 'fit'. Het is dan ook meestal niet de lengte van de schoen die je in de weg zit, maar juist de breedte.
Snowboardschoenen voor smalle voeten
'Standaard' breedte
Is de maat van je voeten gemiddeld, dan wil je niet te smalle boots, maar ook zeker niet te brede. Onder andere het merk ThirtyTwo heeft schoenen die passen bij een B/C breedtemaat.
Snowboardschoenen voor brede voeten
Heb je bredere voeten, dan zijn er gelukkig ook genoeg merken die snowboardschoenen met een bredere fit bieden. Boots van de merken DC en K2 zijn bij de tenen wat ruimer, waardoor je er makkelijk in past. Geen gedoe met knellende tenen dus!
Je maat op (laten) meten
Bij een goede snowboardwinkel kun je je voet op laten meten met een tool. Wil je thuis je voeten opmeten, dan kun je dat eenvoudig doen door je voet over te tekenen en de tekening op te meten. Meet vanaf het uiterste punt (teen) tot het uiterste punt (hak).
Snowboardschoenen passen
Het is tijd om snowboardschoenen te passen! Maar hoe horen ze eigenlijk te zitten en hoe kun je het passen het beste aanpakken?
Hoe horen snowboardschoenen te zitten?
Bij het passen van de snowboardschoenen, zullen de schoenen misschien wat strak zitten. Dit is goed. Daarnaast mogen je tenen de voorkant van de schoen licht raken. Zodra je de binnen- en buitenschoen dichtvetert, wordt de druk van je voeten weggehaald. Een snowboardschoen moet ondersteunend en stevig zitten, zonder de aanwezigheid van drukpunten.
Hoe pas je snowboardschoenen?
- Doe een paar snowboardsokken aan
- Stap in de snowboardschoenen
- Zorg dat de 'flap' van de binnenschoen goed in de buitenschoen zit
- Trek de veters van de binnenschoen aan
- Schuif het lipje helemaal naar beneden zodat de veters gelocked zijn
- Trek de veters of het lacingsysteem van de buitenschoen aan en/of draai de BOA('s) dicht
- Ga staan (het liefst op een snowboard), buig je knieën licht en voel of de schoen goed zit
- Hou de schoenen minstens 10 minuten aan en bepaal of dit jouw paar is
Wat als mijn ene voet groter is dan mijn andere?
Bij veel mensen is de ene voet groter dan de andere. Bij een kleine afwijking hoeft dit geen probleem te zijn. Verschilt je ene voet flink van de ander, dan kun je het beste kijken naar snowboardschoenen met custom vormbare binnenschoenen (liners).
Wat als de snowboardschoen nét niet lekker zit?
👉 Zitten de schoenen aan de zijkant nét te strak? Dan moeten ze ingelopen worden. Het harde schuim zal zich naar jouw voeten vormen. Je kunt vormbare snowboardschoenen ook laten verwarmen om dit proces te versnellen.
👉 Zit de binnenschoen net niet lekker? Dan kun je kiezen voor binnenzooltjes in- of onder je binnenschoenen.
👉Raken jouw tenen de voorkant ongenadig hard of zitten ze (licht) gekromd? Kies een (half) maatje groter.
👉Zitten de snowboardschoenen aan de zijkant veel te strak? Helaas, dan is dit niet jouw model.
Compatibiliteit met je snowboard(bindingen)
Heb je de perfecte paar boots gevonden? Wacht nog héél even met een gat in de lucht springen. Je wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat je schoenen in je bindingen en op je snowboard passen!
De 'fit' met je bindingen
Niet iedere snowboardschoen past in elke binding. Snowboardbindingen komen in verschillende maten die afgestemd zijn op de lengte en breedte van snowboardschoenen. Het is goed om hiernaar te informeren, want bij een verkeerde maat kan het zijn dat je schoenen er simpelweg niet in passen. Of juist het tegenovergestelde: dat je voeten niet snug in je snowboardbindingen zitten en gaan schuiven.
Als het gaat om step-in of step-on bindingen, kun je bij de meeste merken en modellen - zoals Flow en Nidecker Supermatics - 'normale' snowboardschoenen gebruiken. Bij de step-on bindingen van Burton kun je alleen de daarvoor geschikte schoenen van Burton gebruiken.
De 'fit' met je snowboard
Als je al een snowboard hebt, wil je niks liever dan dat de snowboardschoenen hierop (en bij) passen. De waist width van je snowboard is de belangrijkste eigenschap om te bepalen of de set goed passend is. Ga na of die waist width niet smaller is dan de maat van je set schoenen en bindingen. Veel breder is ook niet handig.
Ga je nog een snowboard kopen, dan geldt dit natuurlijk ook. Heb je wat grotere voeten, dan heb je de keuze om voor een wide board te gaan. Deze snowboards hebben een bredere waist width en zijn vaak te herkennen aan de ‘W’ achter de lengte.
Ons advies voor de perfecte snowboardschoenen
Ons belangrijkste advies is om je tijd te nemen en verschillende modellen en merken te passen. Tip: bekijk ook het overzicht van snowboardschoenmerken. Een snowboardschoen hoeft niet als een comfortabele slof te zitten, maar moet ook zeker geen pijn doen. Als je kiest voor boots die aansluiten op jouw niveau en rijstijl, kun je er veel plezier uit halen!