Snowboard

Terug
Guide

Laatste update

Jouw guide voor het snowboard van je dromen

Vette prints en fancy kleurtjes: wanneer je een (online) snowboardwinkel induikt, zal het design je als eerste opvallen. Maar laat je er niet door afleiden. Want net zoals met veel dingen in het leven gaat de ‘inhoud’ van het snowboard je meer geluk brengen dan een kek design, dat de helft van de tijd onder de sneeuw zit. 

In deze guide ontdek je tips om een snowboard te kopen waar je lang plezier van gaat hebben.

Bepaal je snowboardniveau

Heb jij een paar dagen op een snowboard gestaan of glij jij al jarenlang van de berg af op je plank? Skills matter bij het uitkiezen van een snowboard.

Snowboarder op piste

Beginnend

Je hebt nog nooit gesnowboard of slechts een paar uur op een snowboard gestaan.

Licht gevorderd

Je snowboard zelfverzekerd op blauwe pistes. Je snowboard nette, aan elkaar geregen bochten.

Gevorderd

Je gaat zelfverzekerd van blauwe en rode pistes af. Je rijdt switch en maakt gesneden bochten.

Vergevorderd

De pistes hebben geen geheimen voor jou. Je gaat zelfverzekerd van blauwe, rode en zwarte pistes af. Je kunt tricks uitvoeren, korte en gesneden bochten maken.

Ken de eigenschappen van een snowboard

Een snowboard kan verschillende kenmerken hebben. Dat heeft alles te maken met de vormen, flexibiliteit en speciale features.

De vorm van een snowboard

De vorm van een snowboard is letterlijk de vorm van bovenaf gezien. Het heeft op meerdere manieren invloed op de snowboardervaring. Het bepaalt o.a. of je het board (snel) kunt corrigeren, of je makkelijk switch kunt rijden maar ook welk gevoel het snowboard je als rider geeft.

5 snowboard shapes

True twin

Bij een true twin snowboard is alles volledig symmetrisch: de nose en tail, sidecut en flex. Hierdoor plank je zowel vooruit als achteruit hetzelfde. Deze vorm wordt veel gebruikt in het park.

Directional twin

Bij een directional twin snowboard is de vorm symmetrisch, maar zijn een paar andere eigenschappen asymmetrisch. Zo kan de tail stijver zijn dan de nose en de voorste binding kan verder naar achteren staan waardoor er meer ruimte bij de nose ontstaat. Een snowboard met directional twin vorm is ideaal voor freeriders die wat tricks willen doen.

Directional

De naam zegt het eigenlijk al: een directional snowboard is geschikt voor één richting en dat is vooruit. Deze snowboards hebben als het ware een ‘staartje’. Ook staan de bindingen meer naar achteren. Carvers en poederplankers zullen veel plezier hebben van het drijfvermogen van een directional snowboard.

Tapered

Een snowboard met tapered vorm begint vrij breed bij de nose en eindigt smaller bij de tail. Hij loopt taps toe. De tapered vorm zul je vooral zien bij freeriders: het board heeft drijfvermogen en geeft een surfend gevoel.

Asymmetrisch

Bij een asymmetrisch board zijn het niet de noise en tail die van elkaar verschillen, maar de toe en heel side. Precies afgestemd op het menselijk lichaam. De sides geven tegenwerking tegen natuurlijke disbalans. Hierdoor kun jij makkelijker bochten maken met een korte sidecut. Hier worden carvers happy van, maar je kunt deze boards ook vinden voor freeriders, all-mountain plankers en freestylers.

Het snowboardprofiel

Met het snowboardprofiel wordt de buiging van het snowboard bedoeld. Dit is vanaf de de zijkant te zien. Er zijn drie profielen te onderscheiden plus een hybride variant die meerdere profielen combineert.

Flat

Snowboards met een flatbase liggen grotendeels plat op de sneeuw. Je ziet deze boards vooral in het park bij snowboarders die jumps, rails en boxes pakken. Niet gek, want door de platte ligging is het board heel stabiel.

Camber

Een camber snowboard heeft de vorm van een uitgerekte W. Snowboards met camber profiel geven je een gevoel van controle bij hogere snelheden. Dat maakt het profiel geliefd bij carvers en ervaren freestylers (met name de jumpers en halfpipe plankers).

Rocker

Het rocker snowboard heeft de vorm van een uitgerekte U met een lichte buiging bij de uiteinden. Met een rocker snowboard wissel je makkelijk van kant. Snowboards met dit profiel vind je vooral voor poederplankers, freestylers en all-mountain plankers.

Hybrid

Daarnaast zijn er snowboards met een hybride profiel. Dat wil zeggen: ze zijn niet volledig camber of rocker. Het profiel bevindt zich op enkele delen van het snowboard. Het kan ‘m bijvoorbeeld zitten in de noise en tail van het snowboard of juist alleen onder je voeten, tussen de bindingen. Omdat hybride profielen per merk en zelfs model van elkaar verschillen, beoordeel je per model of het snowboardprofiel bij je past.

Flexibiliteit

De flexibiliteit (ook wel flex) geeft aan hoe stijf het snowboard is. Om de flex van een snowboard aan te geven, wordt een schaal gebruikt van 1 t/m 10. Hoe lager het cijfer, hoe flexibeler. De flex wordt verdeeld in drie categorieën: soft/zacht, medium, stiff/stijf.

Soft

Een softe flex vinden we terug in freestyle/parkboards. De flexibiliteit zorgt ervoor dat je wendbaar bent. Ook beginnersboards hebben meestal een soft flex, waardoor ze vergevingsgezinder zijn.

Medium

Medium is de 'gulden middenweg' tussen soft en stiff. De meeste all-mountain snowboards hebben een medium flex.

Stijf

Stijve snowboards reageren snel op beweging. Weinig flex geeft meer controle op hogere snelheid. Dat maakt boards met deze eigenschap niet geschikt voor beginners, maar onmisbaar voor carvers.

Snowboardsoorten

Met het snowboardsoort bedoelen we wat je er het beste mee kunt doen en/of in welke omgeving het snowboard het best presteert. Grofweg onderscheiden we 4 soorten snowboards: allmountain, freestyle, freeride en splitboards.

Allmountain

Een veelzijdig, generiek snowboard dat het op verschillende terreinen goed doet. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei profielen en vormen, voor alle snowboardniveaus.

Freestyle

Een vergevingsgezind snowboard; vaak smaller, met een hoge flexibiliteit zodat je makkelijk tricks kunt doen. Voor rails, boxes en jumps zie je een freestyle snowboard met flat of rocker profiel het meest. Ga je de halfpipe in, dan zul je een camber profiel vaker tegenkomen.

Freeride

Een stijver snowboard dat goed presteert in de poeder. Deze snowboards zijn meestal langer en breder: het oppervlak zorgt ervoor dat je door de sneeuw 'zweeft'. Ze hebben vaak een directional vorm, waardoor je iets verder naar achteren staat. Ook hebben freeride boards meestal een hogere en bredere nose.

Splitboards

Een snowboard dat te splitsen is in twee ski's. Hierdoor kun je er beklimmingen mee maken en vervolgens naar beneden snowboarden. Een splitboard is vaak stijf. Deze combinatie maakt het perfect voor avonturen buiten de piste.

Welk snowboard?

Voor welk snowboard kies je concreet? Hieronder vind je een aantal aanbevelingen per snowboardniveau, rijstijl en terrein.

Snowboard voor beginners

Begin je net met snowboarden, dan wil je een snowboard dat je helpt om de basistechnieken onder de knie te krijgen. Een flexibel allmountain snowboard met true twin vorm is daar perfect voor. Deze snowboards geven voldoende ruimte om foutjes te corrigeren. En dankzij de vorm kun je riden zonder na te denken over de voor- en achterkant van het snowboard.

Allmountain snowboard voor gevorderden

Wil je als gevorderde snowboarder je techniek finetunen, maar niet kiezen voor een dedicated freestyle of freeride snowboard? Ga op zoek naar een directional allmountain snowboard die jou uitdaagt om je techniek te verbeteren. Voor meer controle op hogere snelheid kies je voor een stijver allmountain snowboard. Ga je vooral het park in? Dan maakt een flexibelere variant je blij. Wat de specs ook zijn, met een allmountain snowboard kom je prima tot goed mee op de verschillende snowboardterreinen.

Carve snowboard

Als je je carvetechniek wil verbeteren, kan een goed carvesnowboard je daarbij helpen. Een medium/stijf snowboard met camber profiel, directional vorm, uitstekende kantengrip en voldoende breedte is hier een goede match voor. De combinatie van een stijver snowboard met directional vorm zorgt voor controle op hogere snelheid.

Snowboard maat kiezen

Nu je een snowboard op het oog hebt, staat je nog één ding te doen: de juiste maat kiezen. Belangrijk om goed te doen, want het kan je snowboardervaring leuker maken of juist frustreren.

Lengte snowboard bepalen

De snowboardlengte die bij jou past, bepaal je aan de hand van je gewicht, lengte en het soort snowboard. Een freestyle snowboard is vaak korter, een freeride board langer. De ideale snowboardlengte verschilt per model. Bekijk daarom altijd de tabel van de fabrikant om te ontdekken welke lengte het beste bij jou past.

💡 Is er geen tabel of wil je gewoon snel een ruwe inschatting van de snowboardlengte? Dan kun je terugvallen op trucjes. Een allmountain snowboard moet tot tussen je neus en kin komen. Voor een freestyle board is dit tussen je sleutelbeen en kin. En freeride of carveboards komen tot je voorhoofd of daarboven. Deze methode is niet nauwkeurig, maar het geeft je wel een idee.

Breedte snowboard

De lengte van een snowboard wordt vaak besproken, maar de breedte mag ook niet vergeten worden. Het zou vervelend zijn als de neus van je schoenen bij iedere bocht door de sneeuw sleept. De snowboardbreedte is dus net zo belangrijk als de lengte. Je komt er snel achter door je schoenen in de bindingen te doen en de lengte op te meten. Heb je een wat grotere schoenmaat of wil je diep carven? No problem. Daarvoor zijn ‘wide’ boards de oplossing.

Waar koop je een snowboard?

Tijd om de knoop door te hakken! Je koopt je snowboard in een fysieke winkel of online shop. Bekijk via onze tool waar je favoriete snowboardmerk verkocht wordt. Hieronder vind je ook een aantal suggesties.

Snowboard kiezen in snowboardwinkel

Fysieke boardshops

Down Town - Den bosch (NL)
Burnside - Deventer (NL)
Stoked Boardshop - Halle (BE)

Online boardshops

Sideways
Blue Tomato
Daka

Liever huren?

Wil je toch liever een snowboard huren? Huur je snowboard met tot wel 65% korting via Alpin Resorts

Snowboard huren